Egyesület


"Amikor a változás szelei fújnak, a kétkedők falakat húznak föl, az optimisták pedig  vitorlákat." - Ismeretlen

 

http://adhat.hu/?q=content/k%C3%B6zm%C5%B1vel%C5%91d%C3%A9si-egyes%C3%BClet-murakereszt%C3%BAr

 

 Közművelődési Egyesület Murakeresztúr közhasznú szervezet

Székhely: 8834 Murakeresztúr, Kossuth L. út 16.

Telephely: 8834 Murakeresztúr, Honvéd út 3.

Levelezési cím: 8834 Murakeresztúr, Kossuth L. út 16.

Bankszámla száma: 74000535-10003059

Telefon/Fax: +36 30/747-5763

E-mail: mk.falutv@gmail.com

Honlap: http://falutv.murakeresztur.hu

Szervezet képviselője: Kovácsné Dák Erzsébet

Alapítás ideje: 1991

Működési területe: Kultúra, telekommunikáció, közművelődés, hagyományápolás

A tevékenységük bemutatása

A Közművelődési Egyesület Murakeresztúr 1991. július 23-án alakult.

Működteti a FALU TV Murakeresztúrt, elsősorban azzal a céllal, hogy információt, közszolgáltatását nyújtson.

A közművelődési feladatokban, a helyi hagyományápolásban, a horvát kultúra ápolásában aktívan részt vesz.

Céljai közt szerepel:

Murakeresztúr község kulturális életének fellendítése, közművelődési, kulturális, sport és egyéb programok, rendezvények szervezése, ez irányú tevékenység segítése, koordinálása. A település és a térség kulturális örökségének, hagyományainak (magyar és horvát), épített és természeti környezetének ápolása és megőrzése. A lakosság közművelődésére számot tartó közhasznú információk közzétételére vezetékes (kábeltévés) televíziós információcsatornán, illetve honlapon keresztül. Nemzetiségi község lévén, horvát nemzetiségi műsorok készítése. A kulturális és egyéb programok rögzítése, megörökítése az utókornak. A hasonló céllal működő belföldi és határon túli civil szervezetekkel, illetve a szomszédos országok településeivel való kapcsolatépítés. Közös rendezvények, találkozók, programok szervezése. A település és a térség gazdasági fejlesztésében való részvétel, az itt élők életkörülményeinek javítása, a fenntartható fejlődés szem előtt tartása.

Legfontosabb eredményei:

Az első lappangó, de eredményeket mutató év után a fejlődés érdekében közhasznú szervezetté vált az egyesület.

Az egyesületen belül működik a Rozmaring Asszonykórus és a MURA néptánc csoport, a MURA és FATIMA dance.

Sikeres NCA pályázatoknak köszönhetően kapcsolatépítés kezdődött a civil szervezetek között, majd képzések, oktatások által erősödött a partner ill. saját szervezet.

A „Civil szervezetfejlesztés Zala megyében” című, TÁMOP-5.5.3-08/02-2008-0025 azonosító számúprojekt résztvevőjeként további képzés sorozatokon fejlesztettük az egyesületet.

 

A szervezet legfontosabb programjai:

 

Megnevezése:

Községi televíziózás, programok szervezése, falusi turizmus kiépítése

 

Program rövid leírása:

Murakeresztúr község közel 1200 főt elérő, Gelka Hírtek által működtetett, műholdas sugárzású TV rendszerrel rendelkezik. A Közművelődési Egyesület Murakeresztúr tulajdonában lévő Falu TV szolgáltatja a helyi, önkormányzati, intézményi, vállalkozói, civil szervezetek és magánszemélyek hírdetéseit információit. A szervezet részt vesz a közművelődésben, kulturális programokban és a szabadidő hasznos eltőltésében. Gasztronómiai rendezvények, kulturális és sportnapok szervezői. Elindítói a helyi falusi turizmus, turisztika kiépítésének. Céljai: szálláshelyek kialakítása, annak ösztönzése.

 

Célcsoport:

A programok függvényében, a gyerekektől a nyugdíjas korosztályig...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2011-ben taglétszámunk növekedett (73 fő) Közhasznú tevékenységünket elsősorban Murakeresztúr település és lakói számára nyújtottuk. Programokat, rendezvényeket szerveztünk. A Falu TV szolgáltatásunkkal felvételeket és digitális fotókat készítettünk, műsorra adtuk, tájékoztatunk, archíváltunk. NCA pályázati támogatás által, létrehoztuk a MURA néptánc csoportot. Számukra népviseleti ruhát varrattunk.

Kezdeményezésünkre megalakult a MURA és FATIMA dance.

Képzéseken, szakmai fejlesztéseken vettünk részt: Önkéntes menedzsmentképzés (Nagykovácsi), Kulturálisrendezvény szervező (SzámPont, Zalaegerszeg), Okos enged...vagy mégsem? (Landorhegy Alapítvány Zala megyei Civil Szolgáltató Központ) képzésen vettünk részt.

Partneri kapcsolatba vagyunk a teljesség igénye nélkül: a Letenyéért Közéleti Egyesülettel. Jelen voltunk a FÁMA ház megnyitójukon. Közös programon vettünk részt a zalaszentgróti Zalai Hazatérők Egyesülettel. Részt vettünk a „Köszönet napján” melyet a Nagykanizsai Civil Kerekasztal szervezett. Adományosztó közös programot bonyolítottunk az Aranyfény Civil Egyesülettel. Megismerkedtünk a Vazul Lovas Baranta Hagyományőrző Sportegyesület munkájával. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány meghívására Vasváron részt vettünk a IV. Európai Kultúra Napon. Kurfli Közhasznú Kulturális Egyesület felhívására csatlakoztunk a civilek éjszakája programhoz, melyben vendégségbe mentünk az Asszonyvári hegyre a Kovács birtokra. Majd az éjszaka folyamán, a szintén csatlakozó Letenyéért Közéleti Egyesület partner szervezetünket látogattuk meg. A Petrivente Virágai "Petribske Ruzice" Kulturális és Hagyományőrző Egyesülettel közös programban vettünk részt. Vendégségben voltunk a miklósfai Közművelődési és Városszépítő Egyesületnél. A beleznai Labdarózsa Tánccsoport megalakulásának évfordulóját kulturális műsorral együtt ünnepeltük. A Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület tagjaként Szakmai tanulmányúton vettünk részt a Kőszegi és Csepregi térségbe „Egészséges Utak Régiója”tapasztalatait megismerve. Megismertük Simon András életútját mely a Kemencés Falusi Vendégasztalhoz vezetett, Lukácsháza és a hegyi pincesort, a Biotájházat és a biogazdálkodást, a helyi termékfejlesztést. Szakmai utat tettünk a Dél-Mátrába. Ismerkedtünk a palóc népi hagyományokkal, megtekintettük Gyöngyöspatán a Nandi vendégházat, ásványgyűjteményüket. Megtekintettük Atkáron UMVP III. tengely Turisztika pályázat támogatásával elkészült horgásztavat és környezetét, zárásként vendégségben voltunk a szintén pályázati forrásból felépített Fácános Tanyán.

A Zalai Falvakért Egyesülettel szinte már „családias” a kapcsolatunk. Sokat segítettek a szervezetünk erősítésében. Tanulmányúton és tapasztalatcserén vettünk részt A WOMEN & YOUTH - NÖK & Fiatalok”címet viselő programban: Megismertük Burján Emesét aki az Energia és természet” címmel a Zöld Energia Központ munkáját mutatta be. Üzemlátogatás tettünk Beleznára, ahol megismerkedtünk a pellet gyártással. Majd a „Természet – Müvészet” címmel a kisrécsei Kendlimajor Müvészeti Szabadiskola növendékei lehettünk egy délutánra.

A regionális Zalai Krónika megyei hírösszefoglalót, partner szervezetünktől: a Zaláért Közéleti Egyesülettől kaptuk.

Eredmények:

Rendezvényeink: A település horvát –magyar rendezvényeinek dokumentálása, évi 80-120 alkalom (videó és fotó készítés).

2011.01.08. Újévi Focikupa, a sport kedvelőinek, közös szervezés a Zrínyi Miklós ÁMK-val

2011.02.12. Keresztúr Focikupa, a sport kedvelőinek, közös szervezés a Zrínyi Miklós ÁMK-val

2011.02.19. Muraközi Horvát Népdalest (Medimurske Popevke) elődöntő megszervezése Murakeresztúron, közös szervezés a Zrínyi Miklós ÁMK-val

2011.02.25. Borverseny a Rozmaring Asszonykórus szereplésével

2011.02.26. I. Keresztúr Amatőr Asztalitenisz Kupa, az asztalitenisz szerelmeseinek, közös szervezés a Zrínyi Miklós ÁMK-val

2011.02.28. Frazeológiai kétnyelvű gyűjtemény elkészítése (horvát-magyar)

2011.03.05. Sakkverseny Murakeresztúron

2011.03.08. Nőkről Nőknek, nőnapi program, közös szervezés a Zrínyi Miklós ÁMK-val

2011.03.12. Térségi Horvát-Magyar Kulturális Találkozó és gasztronómiai ételbemutató, közös szervezés a Zrínyi Miklós ÁMK-val

2011.04.11. Költészet Napja, ismeretterjesztő előadás vendégünk dr Zagorec-Csuka Judit Lendván élő irodalomtörténész, közös szervezés a Zrínyi Miklós ÁMK-val

2011.04.16. I. Szépkorúak Művészeti Találkozója a Muramentén horvát – magyar népdalokkal, közös szervezés a Zrínyi Miklós ÁMK-val

2011.05.01. Idősek Napja, vendégünk: Csondor Kata színésznő, szinkronszínész, énekes közös szervezés a Murakeresztúrért Közalapítvány és a Zrínyi Miklós ÁMK-val

2011.05.20. Bemutatkozik a Muravidéki Kulturális Egyesület…., közös szervezés a Zrínyi Miklós ÁMK-val

2011.05.21. Magyar Nemzetiségi Müvelödési Intézet Lendva támogatásával színházi programot szerveztünk: Egy & Más Vándorszínház bemutatásában A " TITANIC VÍZIREVÜ"

2011.05.26. A 20 éves Közművelődési Egyesület bemutatkozik, kiadvány az NCA támogatásával

2011.06.01. Néptánc és Tambura oktatás oktató tanárokkal, támogatások és pályázatok (NCA) által a Horvát Kisebbségi Önkormányzat és a Zrínyi Miklós ÁMK-val közösen.

2011.07.04. "Együtt a természettel" természet-fotó és videótábort szerveztünk a gyerekeknek. Támogatóink voltak: Szili Győző vállalkozó, Bak és Vidéke Takarékszövetkezet, Kaszper pékség, Murakeresztúr segítőkész lakói.

2011.09.25. Folklór Fesztivál és Falunap rendezvény szervezése: önkormányzatok, vállalkozók, helyi szervezetekkel közösen

2011.11.19. Hagyományápoló est, közös szervezés a Zrínyi Miklós ÁMK-val

2011.12.20. Mindenki Karácsonya közös szervezés  a Zrínyi Miklós ÁMK-val és a Murakeresztúrért Közalapítvánnyal.

 

Tervek:

Az elkezdett utat folytatjuk. Célunk községünk ismertebbé tétele, értékeink bemutatása. Hagyományápoló, kulturális és sportrendezvények megvalósítása, együttműködésben. Rendezvények szervezése, a falusi turizmus kiépítése, ifjúsági szálláshelyek kialakítása. ifjúsági programok megvalósítása.Civil kapcsolataink ápolása, új kapcsolatok építése. Ezen programok dokumentálása, műsorra adása, archíválása.